Wednesday, 28 December 2016

KELEBIHAN MENJADI AHLI SHAKLEE

Assalamualaikum hai semua.. kenal tak dengan produk Shaklee. Pernah dengar, tapi tak pernah consume. Meh nak cerita.

Produk Shaklee adalah satu produk supplement diproses secara semulajadi yang berkesan dan mesra alam sekitar. Dah lama produk ni bertapak kat dunia iaitu 101 tahun dan mempunyai kajian klinikal yang telah disahkan oleh Shaklee Landmark Study. Tun M pun makan Shaklee tau. Haa..gitew.

Bukan sebulan-dua bulan, bukan setahun dua tahun kajian dibuat.. tapi 101 dah di pasaran. Maksudnya dah lama dibuat kajian. Tapi Shaklee masih meneruskan kajiannya untuk memastikan produknya uptodate. Yelah virus kan.dah ganas sekarang ni..

Ramai yang dah menggunakan produk Shaklee.. bahkan menyebarkan kebaikan dan keberkesanan produk.

Bagi yg <3 <3 alam sekitar pulak. Produk Shaklee diperbuat daripada bahan semulajadi, proses secara semula jadi.. strictly non GMO. So kalau kita makan, keluar masuk perut, masuk usus pastu *membuang* pun mesra alam tau..haha betul ni tak tipu..

Bahan pencuci pun non-toxic, biodegradable dan hypoallergenic.

Haaa... best kan..jom la join ahli harini. Untung tau kalau join ahli ni:

Kelebihan menjadi Ahli Shaklee:

<3 Bonus tunai untuk jualan persendirian dari 5%-21% apabila mencapai minima jualan dalam sebulan.

<3 Bonus tunai untuk jualan kumpulan

<3 Bonus tunai apabila melahirkan ketua jualan

<3 Incentif khas coordinator, key, senior key dan master coordinator

<3 Insentif tunai kereta

<3 Insentif pelancongan

<3 Award semasa National Conference

<3 Beli produk pada harga ahli Shaklee

<3 Untung runcit bila menjual semula produk mengikut harga retail iaitu >20% lebih tinggi dari harga ahli.

<3 Kelas berbaris tinggal kita nak attend aje.

<3 Mentor yang superb yang akan guide kalau serius nak buat bisnes.

Hokey.. bestkan... sesape nak join meh whatsapp Mira ye..

Mira
theShakleeDistributor

019-2821775

Friday, 9 December 2016

MENGANGGUR? SHAKLEE BOLEH BANTU..

Tahun 2015 sahaja statistik menunjukkan ramai graduan menganggur, termasuklah graduan bidang perubatan. Sedangkan pinjaman pengajian tinggi masih perlu dibayar setiap bulan. Di Jabatan Insolvensi pula, ramai golongan muda berumur 23-27 tahun tersenarai sebagai bankrupsi.

Sedih..

Kebanyakannya mementingkan asalkan sambung belajar, tak kisah lah kursus yang diambil itu sudah ada lambakan di pasaran.
Shaklee ada buat satu program, iaitu inisiatif untuk beri peluang pada golongan mua untuk berniaga. Program ini dinamakan YES - Young Entrepreneur System.



YES menyasarkan peluang ini bukan sahaja kepada lepasan graduan, tapi auri rumah yang ingin menjana pendapatan.

Cara Menyertai YES

Untuk menjadi seorang Usahawan bersama YES sangat mudah. Anda hanya perlu menyertai Shaklee, menggunakannya dan berkongsi kebaikan tentang produk kepada orang disekeliling anda. Secara tidak langsung sambil menggunakan produk Shaklee, anda boleh jadikan satu bidang perniagaan.

Selain itu peserta Program Youth Entrepreneur System ini juga mendapat latihan, tunjukajar dan bimbingan daripada mentor yang terdiri dari usahawan-usahawan Shaklee yang telah berjaya.

Syaratnya:

Untuk menjadi seorang Usahawan bersama YES sangat mudah. Anda hanya perlu menyertai Shaklee.

Gunakan produk Shaklee dan berkongsi kebaikan tentang produk kepada orang disekeliling anda. Secara tidak langsung sambil menggunakan produk Shaklee, anda boleh jadikan satu bidang perniagaan.

Selain itu peserta Program Youth Entrepreneur System ini juga mendapat latihan, tunjuk ajar dan bimbingan daripada mentor yang terdiri dari usahawan-usahawan Shaklee yang telah berjaya.

Percuma Vitalea-Iron Formula




Bagi yang mendaftar ahli dalam bulan Mei 2015 hingga Oktober 2015.. mereka layak mendapat vitamin yang berusia 101 tahun iaitu Vitalea. Khasiat Vitalea memang tak dapat disangkal lagi.

Ramai orang dah menjadi semakin sihat dengan Vitalea. Bahkan saya sendiri jatuh cinta dengan trial set vitalea.. lalu saya terus masuk ahli dan mendapat Vitalea percuma. Hebatkan..


Selain daripada peluang di atas. YES memberi peluang juga untuk naik rank dari pangkat supervisor hingga ke Master Coordinator..


Ramai dah anak-anak muda yang berjaya mengaut untung dan dapat membayar hutang pinjaman pendidikan serta, membantu keluarga, tambahan pulak dengan GST dan harga barang yang mahal.


Ok..




Bagi sesiapa yang nak menjadi ahli, boleh lah hubungi Mira Hamzah untuk maklumat lanjut. Hubungi dan hafal nombor di 
bawah..hehe


019-2821775
019-2821775
019-2821775

MASIH PANDANG RINGAN KANSER SERVIKS?


Kanser serviks sebenarnya adalah kanser kedua yang sangat mengerikan para wanita selepas kanser payudara.

Walaubagaimana pun tak ramai yang cuba untuk tahu secara mendalam, bagaiamana kanser servik ini boleh menjejaskan kesihatan tubuh secara tidak langsung.

Sebenarnya, sel yang telah dijangkiti oleh virus kanser serviks, boleh menapak di bahagian dalam serviks dari 4 milimiter dalam hingga 7 milimeter keluasan dalam. Kemudian ia akan membahagi secara perlahan-lahan. Jadi kalau buat papsmear.. kadang2 result boleh jadi non-reactive sebab sel kanser tu belum berada di permukaan serviks.

Tapi AWASSS!!! Apabila sel-sel kanser telah ada dipermukaan serviks..sebenarnya sel kanser mungkin telah banyak di bahagian dalam serviks.

Sel kanser boleh membahagi dengan sangat cepat, sekiranya immunity tubuh rendah.

Jadi.. setiap wanita mesti:

1. Buat papsmear at least 2 tahun sekali.
2. Reconsider untuk HPV vaccination.
3. Kalau ada pendarahan selepas intercourse.. sila cepat2 rujuk pada guinea.
4. Sentiasa check and update kesihatan diri sendiri dan rujuk pada doktor sekiranya berlaku apa2 yang abnormal.

Peranan Vivix terhadap Kanser Serviks
˚˚˚˚˚˚˚˚˚˚˚˚˚˚˚˚˚˚˚˚˚˚˚˚˚˚˚˚˚˚˚˚˚˚˚˚˚˚˚˚˚˚˚˚˚˚˚˚˚˚
VIVIX membantu memastikan sel-sel sihat.
VIVIX mempeebaiki sel tidak sihat, jadi secara tidak langsung, VIVIX membantu untuk mengurangkan sel-sel kanser merebak ke tempat lain
Sel kanser sangat cepat membahagi dan merebak, VIVIX boleh bantu dalam memperbaiki sel-sel kanser, kepada sel-sel sihat.

Contact Mira untuk dapatkan VIVIX

Mira Hamzah
019 282 1775

Thursday, 8 December 2016

Kenapa perlu mula online bisnes?

Mira ni.baru setahun jagung mula online bisnes. Mula-mula rasa malu.. tapi mahu.. lama2 dah tak kisah.

Lebih baik mulakan walau ada salah dan silap, daripada tak mula langsung.. kann. Betul tak..

Ni kat bawah ni, Mira tertarik dengan penulisan hebat daripada penulis iklanbiz.stepfofit.com. Jom baca. Mana tahu ter'inspired'..hehe.

"Orang yang hebat terus bertindak sebaik sahaja mendapat peluang sedangkan orang biasa terus berfikir tanpa sebarang tindakan. Sekiranya anda masih lagi tidak mempunyai bisnes online, sebenarnya ada telah terlepas satu peluang yang luas dan hebat yang mana telah membantu ramai orang biasa dapat menjana pendapatan yang serius dari internet".

"Di dalam bisnes online ini, ada satu kelebihan anda boleh berniaga macam-macam benda tanpa gusar sangat mengenai kerugian. Diantara sebab kenapa perlu buat bisnes secara online adalah seperti berikut :

1) Modal rendah
2) Risiko rendah
3) Tidak perlu kedai
4) Tidak perlu simpan stok
5) Kos pengiklanan murah
6)Tidak perlu masa yang lama untuk setup bisnes online
7) Mudah
8) Murah
9) Banyak pilihan
10) Boleh dilakukan di mana-mana sahaja
11) Potensi pelanggan melampaui sempadan negara
12) MasaTidak terikat dengan masa kerja
13) Fleksibel
14) Boleh bersaing dengan syarikat besar
15) Hampir tidak memerlukan pekerja 

Semoga 15 sebab kenapa perlu buat bisnes secara online ini dapat membuka minda buat mereka-mereka yang belum mahu berjinak-jinak dalam dunia bisnes online dan bagi mereka-mereka yang telah memulakan langkah, gagahkan langkah anda dengan mencari lagi ILMU dan PENGALAMAN sebanyak mungkin!"

Source and citation:
1) http://www.lpgnxtremepro.com/2013/07/kenapa-perlu-bisnes-online.html 
2) http://www.webstudio.sifuarif.com/10-sebab-kenapa-anda-perlu-berbisnes-secara-online.html 
3) http://www.hasrulhassan.com/2015/03/kenapa-ramai-suka-buat-online-business.html
4) http://iklanbiz.steprofit.com/artikel-terbaik/77-kenapa-perlu-buat-bisnes-secara-online.htm

#tsunamishaklee #pts29dec2016 #amazing10 #Shakleeamazing

.................................
PengedarShaklee
˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙
Mira Hamzah
019 2821775

Anak kebah demam tanpa ubat

Mira nak share something.. selama ni mira try buat tapi gugup n tak confident.. Sebelum anak demam, selalu memang standby jugak pcm supp atau syrup dalam peti ais.

Tapi waktu balik kg haritu.. tak sangka cik abang dah 5s kan.peti ais bahagian.ubat.. dia buang pcm syrup.. semua.. termasuk lah ubat bontot tu!

Semalam pukul 8.30 mlm.. mira rasa anak mira dedar.. Mira terus check suhu.. 38.5 -39.0 gitu..

Terus mira gie ambik nutriferon, basicH dan herbal blend letak kat tepi.. tapi, (dalam hati kate takpe.. kalau teruk sgt kita insert supp).

Bila tengok dlm peti ais.. semua ubt takde dah, tanya husb dia kata da buang😥😥😥 tak sengaja😡😡

Waktu tu tak guna dah marah.. Mira tawakal.. guna Nutriferon, basicH, dan HB cream.

Sentiasa sponge..sampai lah suhu dia turun.

🐳🐳🐳🐳🐳🐳🐳🐳🐳

...copy paste dr FB Mira & Husb.....

Alhamdulillah.. iman yg semalam mula demam dan batuk dah turun demammya harini.

Mira buat macam ni:

8.45 pm

Suhu badan: 38.9 -39.0 😰😰
Mix Nutriferon 1/3 sachet dalam 6 sudu besar air. Bagi via syringe.

Sponge badan dia dengan Basic-H sentiasa (masuk dalam bekas pump, senang).
Check suhu badan: 38.2

11.30 pm
Continue sponge dengan Basic-H. Tukar diaper dan mandikan dengan Basic-H (pekat sikit compare dilution utk sponge tadi).
Then, Mira urut seluruh badan dengan krim Herbal Blend. Check suhu: 37.8

12.00 am
Syringe 1 sachet of Nutrition bagi sekaligus.
Sambung sponge sentiasa dengan Basic-H. Lepas tu ambik herbal blend urut bhgian pelipis, bahu, dan tapak kaki.. alhamdulillah.. Baby tidur.
Suhu badan: 36.8. Lega..
Mama pun tidur...💤💤💤

2 am (terlajak tidur)
Check suhu: 38.5
Sponge badan dgn Basic-H. Urut kepala dengan krim Herbal Blend. Sambung sponge sampai 5 am baby tidur. Check suhu: 37.3

6 am
Suhu badan: 37.5. Continue sponging

8 am
Suhu badan: 37.3. Dah tak demam.. stop sponging. Tapi Herbal blend still bubuh kat betis dan tapak kaki dan ketiak.

10 am
Suhu badan: 36.5

12 am
Suhu badan: 36.9

2 pm
Suhu badan: 36.2

4 pm
Suhu badan: 36.7

6.30 pm
Suhu badan: 37.5. Start sponging dengan Basic-H. Suhu badan drop semula 37.0

7.00 pm
1/3 sachet of Nutriferon mix w 6tbs water.
Herbal blend kat pelipis dan bahu, punggung, betis dan tapak kaki..
Baby active 🤗🤗👶🏼
Suhu badan: 36.9

8.30 pm
Suhu badan: 36.5

10.00 pm
Tukar diaper
Suhu badan: 36.5

11.00 pm
Suhu badan: 36.3
Tidur lena..
Mama lega..☺

Alhamdulillah..
Syukur sgt. Oleh kerana desperate tak de ubat.. Mira kene yakin. Alternatif memang boleh gantikan drugs sepenuhnya.. in shaa Allah.

Yang penting, yakin pada Allah. Sebab apa pun, dialah Maha Penyembuh segala penyakit.

😘😘
Mira.
24/11/2016~ 11.00 pm.

TOKSIN PENYEBAB JERAWAT

Sape kan.. bila period aje maghi jehrahwat.. asal jerawat..waktu period.. asal datang bulan aje jerawat..

Nak elok balik ambik masa.. pastu datang period balik next month nyer.. naik balik. Tension.

Ok.. kalau cenggini.. maksudnya darah dalam badan byk toksin.

Dalam badan tengah menyahkan toksin dari tubuh, keluar anti-histamin..

Sebab tu banyak keluar perkampungan jerawat..

Senang gini lah.. jom detox dulu.

Nanti otomatik jerawat malaih nak singgah lama2. Last2 taknak singgah dah. Bonus, muka cerah-radiant, kurang craving makanan, badan cepat kurus, lambat naik semula..

Pm Mira untuk dapatkan Set Detox. Ala tak mahal.. harga set ni berbaloi.

Meh..meh.. save no Mira nih.

Mira Hamzah
019-2821775

PengedarShaklee
#FathonahEmpire

PHONE JADI KAWAN BAIK


Teringat time keje dulu.. orang bagi message harini, esok baru Mira balas. Bos bagi message pagi, petang baru Mira balas. Tertinggal phone kat pantry banyak kali, kakak tu (kak liza) sembunyikan to teach me a lesson.. last2 dia yg kembalikan sendiri phone Mira. Sebab sampai ke petang tak ambik-ambik..hehe..

Betapa dulu-dulu tak kisah pun phone kemana.

Tapi sekarang tak lagi..wahahaha..

Sekarang dah jadi kawan baik. Tak nak pegang 24 jam pun, dia jadi pegang juga.. sebab bisnes online memang kene kawan baik dengan phone.

Phone sekarang yang Mira pakai, ASUS Zen5. Alhamdulillah.. Allah bagi smart phone ni, Banyak dah dia tolong Mira. Bersyukur Mira sangat-sangat..

Ok.. dah cerita pasal phone.

Kedai vitamin dah bukak ye.. sape nak anjalkan yang kurang anjal tu.. bokeh la try collagen powder ni.. tengah harga jatuh ni..

Collagen Powder
Beli 6 kotak, percuma 1 kotak

Beli 2, discount 5%

Pastu.. boleh beli multi stacker vitamin. Eh, nak buh susu anak bawak pi jenjalan pun ok.. comel sangat.

Pm Mira untuk order
Mira Hamzah
019-2821775

#tsunamishaklee #amazing10 #pts28dec2016 #Shakleeamazing

Nak Sihat Sebab Takde Cuti

Pagi-pagi bila bangun subuh, benda yang akan masuk dalam badan dulu, is air kosong segelas dan telan Alfalfa. Ini sebab nak flush out semua toksin yang terkumpul dalam badan waktu tidur.

Dok sejam lepas breakfast gitu, Mira akan makan Vitalea.

Lepas sejam gitu.. Mira nak tenaga express, nak masak express.. Mira akan minum ESP shake dengan milo. Tapi skang tengah puasa milo.. so shake Mealshakes dengan susu fernleaf aje lah..

Dok tengah hari lepas lunch gitu, Mira ambik Vit C untuk mudah khasiat makanan diserap dalam darah, imuniti dan demi kecantikan kulit jugak.

Malam sebelum tidur plak.. supplement lain.

Lain2 tu.. just minum air yang banyak, makanan makanan sihat. Happy..happy.. Exercise sikit. There.. I am done.

Alhamdulillah.. Mira sentiasa fokus, nak jaga kesihatan Mira.. sebab ape. Kalau boleh Mira tak nak sakit. Bukan nak menolak sakit, bukan..jangan salah tafsir.. kalau Allah dah tentukan nak Mira sakit jugak.. itu hak Allah, sebab badan Mira pun hanya pinjaman. Tapi pinjaman lah Mira akan usaha jaga kesihatan.

Lagi satu, Mira kene jaga kesihatan sebab Mira kerja takde cuti. Kalau sakit ke, demam ke, letih macamana pun kene jugak bangun buat kerja, masak, asuh anak-anak macam biasa. Kalau Mira sihat, seronok buat semua tu dengan cergas.. tapi kalau tak sihat.. MasyaAllah.. perit nak buat semua kerja tu..kan mak-mak.

Sebab tu Mira konsisten makan suplemen.

Hehe.. serius aje bace.. jangan serius sangat heh.. :)

Meh beli vitamin kat Mira. Bagitahu, nak cantik ke, nak jaga dalaman wanita ke, nak pulihkan mata silau ke, nak anjalkan yang kendur ke.. ape lah..

CHEERS.. 😊✌🏼😊✌🏼😊✌🏼

Meh whatsapp Mira ye..

019-2821775
019-2821775

DETOKS PARASIT DAY 2

Detoks Vs Makanan
˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙
Semalam kan... mira anak2 n incik asben pegi pasar malam dekat ngan umah. Memang dah lama sangat tak keluar sama2.. serombongan pegi pasar malam. So, anak2 dan mak anak2 tu excited sangat. Nampak kuih tu nak beli, nampak agam goreng gunting nak beli, nampak CAKOI panas aduss... incik asben plak bleh offer.. "nak ke?".. hehe...seikhlasnya, tulusnya wajah dia mengoffer.. sebab dia kelalan (lupa) Mira tgh detox mode. Huuu.. nanges hatiku.

Tapi.. sebab tekad membulat.. Mira tepis lembut aje offer incik. Ehee.. baru dia teringat #detoksparasit ku..

So, nak #detoksparasit kena lah bebetul kan.. takkanlah sebab CAKOI terbatal #detoksparasit mira. Korang, cer cabar diri untuk detoks parasit.. in shaa Allah.. nanti banyak dapat manfaat darinya.. boleh hilangkan resdung, boleh hilang sakit kulit, gatal2 badan, boleh buang toksin tubuh, badan jadi ringan, cergas, tak mengantuk, boleh kurus, mula flawless, lagi..lagi..lagi.. banyak nak list.. sampai esok tak habes.

Orang sakit kulit kronik e.g. scabies.. wajib buat detoks parasit.

Yang kat atas tu secubit aje dari program #detoksparasit detox? Nak tau byk2 tak leh citer sini. Panjang sangat nak explain. Sooo.. meh pm Mira..

I belanja 2 testimoni ni..

Mira Hamzah
019-2821775

DETOKS PARASIT DAY 3

Baru selesai kelas detoks parasit lagi..more info dapat dalam kelas nih.

Detoks Parasit
˚˚˚˚˚˚˚˚˚˚˚˚˚˚˚˚˚˚˚˚˚˚
Dalam badan kita ada organisma2 kecil yang dipanggil parasit. Antara parasit yang berumahtangga dalam badan kita adalah CACING 🐛🐛

Dan cacing bukan dalam perut je tau. Depa ada dalam bermacam-macam organ kita. Contoh, paru-paru, pankreas, mata dan juga OTAK!

Parasit ni bukan sahaja ambil pelbagai nutrien dalam badan kita.. bahkan dia membebaskan toksin yang bahaya pada sel-sel tubuh.

Semua orang kene detoks terutamanya yang selalu alami:

Lesu, cepat nak marah, cepat rasa mengantuk. Suka makanan manis, selalu gatal2 kat perut, badan, anu, dubur, tapak kaki, tangan, gatal2 kepala, rambut gugur, kulit kering, eczema, nafas bau.. banyak lagi simptom yang menunjukkan ada parasit dalam tubuh badan kita..

Masih belum rasa semua tu..?

Sebenarnya memang ada parasit dalam badan kita, dan kita bertanggungjawab untuk mengawalnya daripada terus membiak..

Contact Mira untuk dapatkan detail pasal #detoksparasit.. nak join? Jom! You are most welcome.. In shaa Allah, kita cuba ke arah hidup yang lebih sihat. Ameen.

Mira
019-2821775

#IamOnDetox_Parasite

Kelas malam ni.. menakutkan!

Baru aje habis kelas Shaklee dengan satu doktor perubatan tersohor..

Rupanya, kalau tak cukup asid amino, sel yang terbina mungkin ada defects. Kalau sel tu mati takpe.. tapi kalau sel defects tu hidup, dikhuatiri membahagi dan terus membahagi menjadi sel termutasi. Yang merisaukan kalau sel itu menjadi kanser.

Pernah tengok filem "Train To Busan"..?

Macamana orang yg infected sepatutnya mati.. tapi dia tetap hidup, menjadi ganas dan terus infect orang lain pulak..sampai ramai yang infected. Hanya mati sahaja yang boleh stop the infection... huhu..

Saje bikin scary.. Mira pun takut jugak.. risau.

Tapi bab sel atau DNA yang terbina dengan asid amino yang tak lengkap tu fakta ye.. bukan saje 2 bikin story..hehe.

MIRA HAMZAH
019-2821775

Tuesday, 6 December 2016

Pengedar Shaklee Sijangkang-Teluk Panglima Garang- Bukit Tinggi-Klang

Pengedar Shaklee Sijangkang-Teluk Panglima Garang- Bukit Tinggi-Klang
...................................................................

Assalamualaikum.. good morning uols..
I am Mira.. pengedar dan penasihat Shaklee anda.

Dah setahun lebih berkecimpung dalam Shaklee.. In shaa Allah Mira suka nak bantu sesiapa yang ada masalah kesihatan.. atau yang nak lebih sihat.. dan memastikan diri cantik luar dan dalam.. wahh.. best kan.. 😍 😍

Kalau nak mintak apa2 nasihat pasal produk Shaklee boleh aje pm Mira ye..

Kedai online Mira ni bukak 24/7 in shaa Allah.. :). Kalau cuti ke, malam ke.. boleh aje dropkan Whatsapp.. in shaa Allah Mira balas segera.

Ok.. senang-senang boleh jugak visit Mira punya kedai maya.. :)

🍂 Blog :
mirahamzah.com
amanahbuatku.blogspot.com

🍂 FB :
Mira Hamzah

🍂 Instagram :
mira-nhm

🍂 Email :
normi.nhm@gmail.com

🍂 Whatsapp :
019-2821775

😊😊😊

#tsunamishaklee #pts27dec2016 #amazing10 #Shakleeamazing #IamAWahm #FathonahEmpire

Tuesday, 29 November 2016

Ayah seronok balik kerja anak isteri sambut kepulangan di pintu

Seronoknya bila en.asben puji.. Lega hati bila tau isteri ada kat rumah. Anak-anak terjaga. Balik rumah pakat serbu abang..seronok hati ni.

Hmm.. that is why Mira nak sangat benti keje 9-5 ni. Yes ofkos.. sape tak sayang experience keje lama. Yang paling sayang.. ilmu tu. Terkepam tak buat ape. But.. haa.. ada tapi.

Nak keje dari rumah.. boleh plan sendiri apa nak buat dengan bis sendiri. Boleh time freedom ngan anak2.. yang paling seronok sekali..anak2 makin sihat. Makin lasak. Setiap perkembangan kita nampak hari2.

And.. they are too attached with me! Tu yang paling best. Moment kakak2 waktu kecik2 dah terlepas.. tapi sekarang still boleh set moment tu smula.. manjakan diorang.. peluk dan geletek dan cium diorang macam diorang budak kecik gak.

Share story dengan kakak sulong. Share sedih sedu bila anak kedua cerita pasal kartun nya kalah disisi penjahat. Sesekali main bola sepak ngan anak dalam rumah (sebab tak leh kuar rumah, kalau dulu.. mama akan jadi hijau bila main bola dalam rumah). Main khemah-khemah atas katil (can imagine la kan..sofa, selimut bantal dah jadi playland). Best? Memang letih.. tapi best.

Huh.. best kan..

So jom.. kita plan.. bila all my besties yang pompuan ni akan have all this freedom..jom kita doa sama2sama k. In shaa Allah.. kita letak target.. kita mintak.. mintak..mintak kat Allah.. Mana tau tak lama lagi ke.. ehee.

Hehe. Maaf la ye kawan2.. Saje malam ni ter-emo happy.. and want to share the vibes with all..

Pengedar & Penasihat Shaklee Anda
Founder of FathonahEmpire
Mira Hamzah
019-2821775

Sunday, 27 November 2016

Semangat Kejayaan Seorang Suri


Sebagai seorang isteri dan ibu, yang tak bekerja, Mira nak sangat tolong en. asben untuk dapatkan income lebih untuk stabilkan ekonomi keluarga semula. Kesian tengok dia kerja siang malam nak sara keluarga. Nak nak pulak sekarang ni, mana boleh 1 kerja aje... seorang at least 2 kerja. Kalau suami-isteri, sorang 2 kerja kan dah jadi 4 kerja untuk menampung keperluan isi rumah zaman sekarang ni. Kalau ada ramai anak pulak, bersekolah, bertuisyen lagi pulak..banyak yang nak kena fikirkan.

Mira tahu, bukan senang nak senang, bukan susah nak susah. Orang yang nak berjaya akan tempuh banyak halangan dan cabaran. Itu dah pasti.Tapi demi nak capai impian dunia dan akhirat...in shaa Allah Mira akan terus cekal dalam cabaran ni.

Bestnya duk dalam group Shaklee ni, toknyang mira ni si mama Haridah Sahri MamaAlyaAlya ni, tak putus-putus guide anak-anak cucu cicit nya untuk kembali kepada fitrah yang Allah dah bagi..

"Kerja kat dunia untuk bekalan akhirat.."

"Bila kita buat sesuatu kerana ikhlas nak bantu orang lain, in shaa Allah kita akan pergi jauh"

"Nak berjaya, kita tak boleh berjaya sorang-sorang..kita kene kongsi cara untuk berjaya..barulah Allah mudahkan jalan.."

"Buat sesuatu diluar zon selesa..kalau dok kat selesa aje, jangan merungut kalau kita pun dok takat tuuu aja"

"Jangan nak sentap-sentap sangat bila upline tegur, bukan untuk orang lain...kejayaan kita jugak"

"Bila kita ajak orang lain hidup lebih sihat, lepas tu orang tu sihat, kita happy kann.. pahala pun in shaa Allah dapat.."

Hehee..tu la kata2 tak toknyang, mami, neni ai?

Kata2 semangat yang akan buat kita terus berjuang.

Selain tu, wajah suami, anak-anak memang menjadi penguat semangat Mira. Mereka lah tunjang utama buatkan Mira gigih untuk teruskan capai apa yang keluarga impikan. Walaupun banyak benau cabarannye... Kedua-dua faktor ni akan sentiasa jadi nadi Mira..in shaa Allah.

Apa pun rezeki milik Allah..jom kita jadi baik, kawan baik-baik, mintak rezeki baik-baik dari Allah.

Thanks a bunch my buddies.               

---Nak join Shaklee dengan Mira?? Jom pm Mira. Sama-sama kita bantu diri sendiri, disamping tolong orang dan kita tabung pahala dalam 'tin pahala' Ameen ---

Mira Hamzah
019-282 1775
🍎Fathonah Empire🍎  
●Enliven●Inspiring●Fathonah●

#tsunamishaklee #pts2
#Shakleeamazing #liveamazing #IamAWahm #ShakleeBukitTinggi #ShakleeKlang #ShakleeSijangkang
#FathonahEmpire
#amazing10

Kenangan lama..

Dok godek-godek jumpa gambo ni. Kenangan betul waktu ni.. Ni waktu on the way ke Pulau Banding. Nak buat EIA pasal projek MK kat pulau tu.

Waktu ni aku baru pregnant anak yang 1st, perut 8 bulan..haha. La ni si kakak dah 8 tahun dah. Naik bot kecik gie buat sampling. Bot terhentak2 bila kene pukul ngan ombak bot yg lain yang lalu kat sebelah kami. Rasa risau jugak. So aku peluk kakak dalam perut waktu tu.. so hope kakak tak shaky sangat.

Ni geng2 yang kelakau habis..happening. Waktu tu sampai kat Banding, memang takde chalet lain selain chalet terapung.. hadap aje lah hehe.. dok sebilik ngan waidah and kak seri. Kelakau giler abes depa ni.

N teringat bila beg aku terbukak sikit zipnye. Dalam tu ade bekal roti krim habuan nak kudap malam2 kot2 lapo..

Tgh dok tidur-tidur ayam tu, nampak mr.rat dok tengok aku.. nak masuk dalm beg aku tu latew. Habehnya aku terjerit.. dah Mr.rat larik. Aku pun mengomel2 kat mr.rat tu..

Pekdah mengomel yang aku dapat tu.. baju feveret aku kene gerit ngan mr.rat. wuahahah.. nangis akak bila nak balik tgok baju tu kene gerit. Terpakso pakai baju lain. Dah la tak bawak baju banyak. Kene recycle baju hat da pakai.

Ahmad Hamdi Mat Yusoff, abe mat Mohd Zamani Ismail, kak Seri Wirdaningsih, cek mek krinting yang pakai baju putih tu Ruwaidah.. lama tak contact dah ngan dia. Yang ujung pakai baju putih Hard Rock.. is Dr.Firuz.

Semua ni consuntant EIA diketuai oleh Dr. Mohd Kamil Yusoff.. hehe. Assalamualaikum dr.. kalau bace ni senyum ye..hehe.

Assalamualaikum semua geng PES UPM.

#liveamazing #IamAWahm #tsunamishaklee #pts2 #amazing10 #Shakleeamazing #upm_pes

Kebaikan vivix dalam menjaga kesihatan

Bila kita tengah sakit.. hanya satu yang kita pinta dari ALLAH.. supaya Allah sembuhkan kita seperti sediakala.

Bila kita tengok orang yang tersayang kita sakit.. lagilah kita pilu.. mengharap pada Allah, supaya Allah tunjuk jalan untuk pulihkan sakit ahli keluarga kita tu..

Mira bukan sekadar nak jual Vivix ni.. tapi Mira rasa berdosa sangat.. bila tak kongsi kebaikan VIvix nih...yang dah banyak bantu pesakit2 kronik pulih sediakala.

Kalau nak tau pasal vivix ni.. boleh google kebaikan vivix. In shaa Allah.. dapat segala yang diperlukan.

Vivix dah banyak bantu pesakit strok, buah pinggang, kencing berdarah dan ada trace of protein dalam air kencing, ulser usus, sakit organ hati, bell's palsy, tumor, kanser, tiriod, diabetis dan banyak lagi..

Vivix memulihkan dari peringkat sel. Sebab sel adalah asas kepada organ, salur darah, asas kepada jantung, otak dan sebagainya dalam badan kita.

Bila sel sihat, organ sihat, seluruh salur darah sihat, sistem dalam badan pun bekerja lancar.

In shaa Allah..nak tau pasal Vivix ni lagi.. boleh contact Mira..

Kita ikhtiar jalan yang lebih selamat, semulajadi..

Pengedar Shaklee (1211255)
Mira
019-282 1775

#amazing10
#IamAWahm
#FathonahEmpire

Kaji dulu sebelum ambik suplemen

Waktu mula-mula join Shaklee Mira tahu Shaklee sikit-sikit (sebab buat research dulu sebelum beli). Bila dah makan, nampak keberkesanan produk. So Mira cari lagi info pasal ingredients produk-produk Shaklee yang lain. Tapi waktu tu cari ilmu through blog-blog orang aje. Setiap term yang tak faham.. Mira bukak google ..banyaknya dari CDC.gov, NaturalHerbs, webMD, MayoClinic, kellymom, dr.Oz dan banyak lagi.

Bila dah suka sangat nak share kebaikan produk.. Mira pegi kelas nutrisi. Itu lah kelas pertama yang Mira pegi. Hehe. Waktu ni, bila pensyarah tu kupas satu-satu tahu kebaikan setiap produk Shaklee secara mendalam, rasa WoW! sangat. Kemudian Mira attend kelas-kelas lain. Antaranya kelas kesuburan lelaki dan wanita.

Jadi WAHM ni memang susah nk keluar sangat untuk ke kelas-kelas. Jadi upline buat kelas dalam group whatsapp. Alhamdulillah dari situ banyak ilmu yang group members dapat. Discussion membuka minda untuk berfikir pasal penyakit, symptom penyakit, healing crisis dan banyak lagi.

Coaching dari upline dan neni membuka hati untuk berbisnes dan share dengan orang lain tentang kebagusan produk. Bila dapat tolong orang lain lebih sihat dari sebelumnya.. syukur sangat..thanks Allah!

Selain tu jugak, Mira tengok you tube Shaklee. Dari sini nampak perbezaan antara produk sintetik dan produk semulajadi. Macamana produk semulajadi membantu sel-sel darah mengangkut nutrien dari produk ke organ dan sel yang diperlukan. Sebaliknya produk sintetik mengeras dalam perut, dan ambik masa yang lama untuk dissolve.. dan tak semua elemen produk sintentik tu diangkut ke dalam salur darah. Tapi terpaksa dibuang ke perkumuhan.

Selain tu perbincangan dengan ayah tentang pelbagai penyakit yang dia dan mama hidapi. Ayah mira memang suka membaca berbincang dengan kawan doktor dan kaji berkenaan penyakit dan ubat (drugs & steroid base) dan kesannya pada tubuh untuk jangka masa panjang.

Hmm..banyak lagi yang Mira nak belajar. Yang penting kene sabar selalu. Share apa yang kita belajar dengan orang lain. In shaa Allah apa yang kita belajar Allah berkati.. cheers 🌹??🌹

#tsunamishaklee #pts2 #Shakleeamazing #amazing10 #theshakleedifference #IamAWahm #FathonahEmpire #pengedarshaklee

Pengalaman dengan customer Shaklee

Waktu mula-mula deal dengan 1st customer.. excited... nervous. Walaupun customer tu kawan rapat waktu kat uni dulu.

Kebaikan produk tak lah semua kita hafal. So kene refer buku nutrisi jugak. Buku Nutrisi tu memang macam best friend lah.. Customer lak tanya macam-macam hehee..

Ofkos la nak pilih produk yang betul2 sesuai dengan penyakit customer, nak type kebaikan produk, ayat mudah faham, comel2 emotikon gitew kannn.. So.. slow-slow tarik nafas.

Untuk taknak hilang fokus, sambil type tu, Mira istifar banyak-banyak, fikir yang dia sangat perlukan bantuan.

So Mira mintak masa kat dia untuk Mira taip semua kebaikan produk supaya mudah untuk dia baca dan faham.

Alhamdulillah.. kawan Mira tu close deal jugak satu Vita C dan Ostematrix.. mudah-mudahan Allah sembuhkan penyakit dia.

Skang ni dah takde gabra-gabra lagi.. kebanyakan manfaat setiap hot selling produk dah ade dalam kepala.. ewah..hihi. Semua template dah siap-siap prepare dalam notes. So kalau customer nak tanya bab produk, healing crisis ke ape ke.. jawab mana patut. Kalau boleh guna template.. just copy and paste aje.. so cepat. Customer pun tak yah tunggu lama2.. kann..

Because Allah loves people who loves to help others.. so we shall renew our intention and Always back to Allah.

Mira Hamzah
019-282 1775  
🍎Fathonah Empire🍎  
●Enliven●Inspiring●Fathonah●

#tsunamishaklee #amazing10 #pts2 #experienceTheGoodness #learnAndShare #theshakleedifference #IamAWahm #FathonahEmpire #pengedarShaklee

Vitamin untuk yang tersayang

My love en.asben memang tak suka ubat, mahupun supplement.

Tapi ade sekali tu, dia nampak penat dan lesu kerja, kerja tepi dan masalah2 lain yang dalam kepalanya.

Sehari sebelum tu, dia bantu Mira gilir2 jaga anak demam waktu malam. Esoknya kerja pulak. Kesian dia penat.

So esok malam tu dia balik muka lesu.. dia cakap nak kene siapkan satu task office nya.

Sebelum dia tidur tu, Mira bagi segelas air, 2 biji Vitalea, 2 biji Vita C. Sebab en.asben sayangkan isteri.. eheh..dia telan jugak la biji-biji tu..eheeh.. kelakau tengok muka asben waktu tu. Muka terpaksa. Kahkah..

Tengah malam, waktu Mira bangun buat susu anak, Mira nampak asben kat SOHO..tengah buat keje. Lepas subuh tu dia siap-siap pegi kerja.

Balik kerja dia bawak abang cik pusing-pusing naik motor. Malam plak dia pegi main badminton. Dah balik rumah pun nampak cergas. Muka pun nampak ceria. Selalunya dia tak macam tu..

Malam tu sebelum tidur, dia pulak ingatkan Mira untuk bagi dia Vitalea. Aik..sudah terbalik. Tiada paksaan seperti sebelum ini... hahaha.

Katanya ambik Vitalea dengan Vita C, dia rasa cergas, bersemangat nak kerja dan bersama-sama keluarga.

Alhamdulillah.. asben Mira dah feel the shaklee difference.

Vitalea ni ada vitamin lengkap untuk badan kita berfungsi setiap hari. Makanan yang kita makan setiap hari, kadang-kadang tak cukup nutrisinya. Itu belum kira lagi macamana dibasuh, dimasak, cara makan dengan air manis atau berkafein yang musnahkan sebahagian nutrien makanan.

Shaklee produk supplement berkualiti.

It's awesome..

It's natural, and Works WoNDeR !!!

Jom.. sape2 kakak2, abang2, pakcik2, makcik2 nak beli Vitalea, Vita C.. meh contact Mira.

In shaa Allah Mira consult dan tolong apa termampu.. Ameen.

Mira Hamzah
019-282 1775  
🍎Fathonah Empire🍎  
●Enliven●Inspiring●Fathonah●

#tsunamishaklee #pts2 #liveamazing #amazing10 #Shakleeamazing #IamAWahm #FathonahEmpire

BASIC-H jimattt!

Nak kate..packaging menambat hati nak beli.. sekali tengok tak la sangat.

Tapi bila tengok kebolehan bende alah ni.. dan yg best bila dpt testimoni.. pastu dapat result sendiri.. semuanya positif.. ahahaha...rasa kembang telinga, kembang semangkok ahkak...hihiiii..

Jimat plak tu.. siap2 buat dilution untuk 2 botol. 1 masuk dlm botol pump untuk cebok abg cik dan baby, 1 lagi botol pump basuh puting dan botol susu.

Standby lbh kurang 1 oz lagi dlm botol kecil utk campur dlm air mandian baby dan abg cik.

Baru luak dalam 1.2 oz atau plus minus 35 ml. Tu untuk 2 minggu.

Nak jimat cemane..
Jom congak math sikit..

Sebotol #basicH.. ade 16oz
2 minggu = plus minus 1.2 oz
1 bulan = plus minus 2.4 oz
6 bulan = plus minus 2.4 x 6 = 14.4 oz.
Baki dibawa kedepan = plus minus1.6 oz

Yg baki tu boleh buat cuci2 lantai.. basuh mainan anak2.. tak pun guna lagi 2 minggu utk purpose di atas.. hah. Jimat tak?

Cer compare.. Sabun mandian baby yg korang beli rege berape? Sabun basuh botol tu plak berapa botol sebulan... berapa auns sekali guna..

Betul kan Mira kata 6 bulan. Bukan Mira main hantam aje.. Ramai yg dah guna.. memang tersangat best kegunaannya dan super penjimatan.

Ok.. panjang dah story nih. Sape nak BASIC -H leh order ngan:

SID anda yang ramah..
Mira yang baik hati..
019-282 1775

Why must Shaklee?

Shaklee di hatiku

Sebab mulanya cinta pada Shaklee ni, adalah sebab Vitalea.

Waktu mengandung memang masalah HB yg rendah. Sebab tak mengandung pun memang Mira anemia (sbb tak cukup iron). Bila makan Vitalea alhamdulillah HB naik tinggi 😃😃👍🏻. Rasa cergas walaupun mengandung. Mira continue makan set pantang Shaklee.. dan result dia awesome sangat.

Biz Shaklee pulak bila buat sharing the shaklee difference dan shaklee effect kat org lain.. orang lain join beli. Pastu kesihatan diorang bertambah baik.

So lps tu Mira decide nak biz Shaklee. Mira pun WAHM. So why not sambil-sambil tu tolong husband jugak cari income.. buat rezeki anak-anak..👨‍👩‍👧‍👦

Sape-sape nak experience shaklee effect boleh contact Mira. In shaa Allah Mira consult dan guide supaya kita dapat jadi lebih sihat untuk orang tersayang.

#tsunamishaklee #pts2 #liveamazing #amazing10 #Shakleeamazing #IamAWahm #FathonahEmpire

Mira Hamzah
019-282 1775
😘😘😘

Bagaimana Suri Rumah Uruskan Online Bisness

Dah tengah bulan Nov.2016 skang kan..dah nak hujung tahun😃. Next year dah 2017.. anak 2 orang dah sekolah. 2 anak lagi dah jadi geng berlari, memanjat dan terbang ala supeeboyz😩😩

Dah hampir genap setahun menjadi suri rumah. Lain beno rasa jadi career woman dulu, dan WAHM sekarang.

Pernah dulu awal2 jadi WAHM.. mula2 memang best, syioookk aje perasaan. Dok 2 bulan lebih rasa macam nak giler 😲😲👺👻. Culture shock everything kena handle sendiri. Kemas rumah, jaga anak, masak.. semua kalut2.. tup2 dah petang.. masak dinner pulak. Kemas rumah berulang kali.. tensed. Hasben balik penat.. so, nak cerita macam2 tak boleh.. rasa macam cakap sensorang. Last2 tak cerita.. sebab kesian hasben yang balik kerja penat. Cakap la dengan anak2. Rasa lain sangat.. Mira kene demam campak plak tu.. badan sakit2 pun still kene bertahan dengan sakit, pening, rimas.. tapi still kene jugak jalankan tanggungjawab. Kalau dulu boleh time off, MC kan diri, hantar anak kat bbsitter dan boleh lah kita rehat. Nak deting ngan hasben and me-time anytime pun boleh.. moment dulu2..

But now.. Duduk rumah ada KPI setiap hari.. dengan anak2 yang tantrum, menangis, buat semak, cerewet makan, menjerit dan marah-marah.

Tapi lepas tu dok kemas-kemas rumah jumpa satu buku tulis.. kat dalam buku tu Mira ade tulis.. "renew your intention" dan "Back to Allah". So Mira fikir. Mira nak berhenti keje nak besarkan anak-anak dengan cara yang terbaik. Apa gunanya kalau dugaan yang sedikit ni pun dah tak sabar.

Disebabkan jumpa buku nota tu.. rasa hilang semua tensed. Satu pelangi baru hadir dalam hidup.

Baca blog2 suri rumah.. oohh rupanya bukan mudah menjadi suri rumah. Masa kita adalah "tiada masa untuk kita, bila kita terlalu mengharapkan masa untuk diri kita".

Penghargaan diri kita adalah "tiada penghargaan untuk diri kita bila kita mengharapkan penghargaan atas semua susah payah kita"

Masa lapang diri kita ialah "tiada masa lapang bila kita sangat mengharapkan masa lapang yang kita nak untuk diri kita"

Bukan bermakna kita tak deserve semua tu.. tapi kadang2 tu.. berhenti lah untuk terus berharap semua tu.. yg penting apa niat kita yang asal-asal nya waktu decide nak berhenti kerja. "A piece of qalbu in you, so you must renew..and always renew your intention. Back to Allah"

Bila saya marah.. atau start nak jadi hijau😝 quotes itu yang akan selalu saya ingat + istifar.

Ini lah #bestmoment yang terekod sepanjang 2016 ni. Harap next year boleh ada lagi best moment ye..

Setiap orang ada moment yang paling buatkan kita rasa bermakna sangat, mungkin rasa best sangat, rasa sedih, rasa bermakna, rasa bersemangat, macam-macam rasa...sesedap rasa..eheee😁

Ok panjang dah karangan..

Apa moment korang pulak?

#FathonahEmpire
#tsunamishaklee #liveamazing #amazing10 #pts2 #IamAWahm

Dah lama kahwin, masih belum hamil..

Tak semua orang Allah kurniakan mudah mendapat cahaya mata. Ada yang baru nikah sebulan, terus bunting pelamin.. ada yang dah kahwin bertahun-tahun tapi belum Allah rezekikan mereka anak.

Tapi tak bermakna kita mesti hilang harap pada ALLAH. Sedangkan nabi Allah Zakaria a.s. pun tak pernah putus asa berusaha dan berdoa kepada Allah, sehingga Allah kurniakan dia anak diwaktu dia sangat tua, dan isterinya mandul.

Sebenarnya untuk persediaan hamil.. suami dan isteri mesti memastikan:

Nutrisi badan cukup
Kurangkan pengambilan makanan terproses tinggi seperti nuget ayam, daging burger, mee segera dan sebagainya.
Terus usaha dan doa tanpa rasa mengalah.

Jika nutrisi tubuh tak cukup mungkin jadi penyebab ketidaksuburan suami atau isteri.

B-Complex bukan sahaja diperlukan oleh wanita ketika hamil, tapi seeloknya diambil sebelum kehamilan.

Lelaki pula dicadangkan set kesuburan lelaki iaitu Zink, Vitamin E dan tambahan Vitamin C supaya benih sperma cukup kuat dan sihat untuk senyawakan ovum.

Jangan segan-segan contact Mira kalau nak dapatkan khidmat nasihat berkenaan kesuburan.

Mira Hamzah
019-282 1775  
🍎Fathonah Empire🍎  
●Enliven●Inspiring●Fathonah●

Upline Shaklee ku..

Kalau nak ikutkan upline Mira ni dekat aje.. tak la jauh mane. Kalau nak.pegi kelas ke, coaching ngan dia ke semua calling2.. tup2 sampai dah dia kat depan rumah I.

Kenal ngan upline ni pun dulu sebab keje sekali. Kalau tak kerana tragedi.. memang tak jadi la dia upline I.
Heheee.. sebab waktu tu tak pernah teringin pun makan Shaklee ni.. seb baik rasa nak pitam2 haritu.. cecepat my upline comei ni bagi I makan Vitalea dengan Vit.C..

Dok few hours lepas tu.. terus aje segar balik.. boleh jalan-jalan nak pi walkabout kat plant smula..hehe..

In shaa Allah..tengok gaya, dengan upline I ni.. kami.akan meroket jauh..  kalau I down.. dia lah tmpat ngadu. Dia akan bagi motivasi supaya kembali berswmangat.. yeah! Harapnya kita akan bersama smpai both naik ranking yg diidamkan.. Ameen..tqso much kat my lovely upline.. kakcik ayu

Jom. Sapa2 yang nak join kami naik roket kaler pink.. jom lekaih.. bagi nama kat I.. kita register masuk Shaklee ler.. hehe.

Mira Hamzah
019-282 1775

#IamAWahm #FathonahEmpire #learnAndShare #jomMeroket #tsunamishaklee #liveamazing #Shakleeamazing #amazing10

Saturday, 26 November 2016

Masalah Silau

Tension dengan spek sendiri.
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Ni cerita semalam.. waktu kitorang otw back dari teluk batik. Suami saya ngadu.. dia tension dgn spek dia.. silau dia teruk.. rabun pun teruk..

"Kalau abang bukak spek ok sikit.. tapi pakai spek nampak lampu pecah banyak giler..silau teruk lah. Nak kene tambah power lagi nampaknya nih"

Pelik. Bukak spek tak silau.. pakai spek silau pulak. Lepas Mira tanya balik rupanya dia lupa.. silau matanya dah kurang.. spek pulak disalahkan..  hahaha.. kompius latew.

Alhamdulillah.. dengan konsisten makan set mata Shaklee..

Omega Guard dan Carotomax.

Silau mata suami makin ok. Tapi dia tengah batuk berkahak pulak sebab tengah healing proses.. hahaha.

Sape-sape nak Set Mata Silau / Rabun sila lah jangan segan pm Mira ye..

Untuk kesan terbaik dan cepat boleh ambik sekali dengan Vivix. In shaa Allah kesannya lebih baik.

Mira Hamzah
019-282 1775  
🍎Fathonah Empire🍎  
●Enliven●Inspiring●Fathonah●

SHAKLEE MAHAL KE?

Kalau dah makan Shaklee. Saya memang akan bershaklee aje. Memang mahal sikit. Tapi tengok dengan kualiti produknya. Saya yg tak kerja.. seharusnya saya memilih produk yg berkesan dan lebih murah.. tapi saya tetap pilih Shaklee... sebab produk Shaklee selamat untuk kesihatan (long term), berkesan kat penyakit yg dihidapi dan mesra alam sekitar... in shaa Allah..

Tapi kalau nak ikutkan.. Shaklee tak mahal. Banyak lagi produk jenama lain yang sama kualitinya dengan Shaklee (Selamat, Berkesan, Semulajadi).

Ape pun imun tubuh anak-anak adalah aim no.1 saya. Tugas saya bukan sahaja sebagai ibu.. tapi sebagai nurse mereka. Saya akan penuhi dada saya dengan ilmu untuk tingkatkan imun tubuh anak-anak saya.. sebolehnya dengan bahan semulajadi.

Setakat ni.. saya memilih Nutriferon, Omega Guard dan Chewable Vit C. Alhamdulillah.. anak-saya suka sangat. Kalau tiba waktu malam sebelum tidur tu.. diorang akan excited bila 'vitamin-time'. Tak pun diorang akan ingatkan saya bila saya terlupa.

Seronok tengok gelagat aidil yg suka mengunyah Omega Guard dan Nutriferon. Pantang botol Omega Guard dekat dengan dia, dah pandai bukak sendiri.. haha..

Alhamdulillah.. syukur sangat anak-anak seiring dengan mama diorang ni. Mudah-mudahan atas usaha ni, Allah berkati usaha saya nak besarkan diorang dengan sihat, dan jadi somebody kat akhirat.. ameen...

#tsunamishaklee #pts2 #liveamazing #amazing10 #IamAWahm #FathonahEmpire

Kebah Demam Tanpa UBAT

Shaklee Multipurpose Cream & Basic H
˚˚˚˚˚˚˚˚˚˚˚˚˚˚˚˚˚˚˚˚˚˚˚˚˚˚˚˚˚˚˚˚˚˚˚˚˚˚˚˚˚˚˚˚˚˚˚˚˚˚˚˚˚˚

Ni cerita semalam. Balik dari tengok kakak ambik hadiah kat sekolah, badan Iman dah dedar. Malam dia demam.

Ni mira nak share pasal Basic-H dan Herbal Blend cream ni.

Waktu anak Mira demam.. mira tawakal bagi dia Nutriferon, pastu jelum dengan diluted Basic-H (3 titis dalam sebesen air). Lepas tu Mira lumur dengan Herbal Blend.. sambil urut2 seluruh badan dan kaki baby..

Alhamdulillah.. izin Allah jugak..lepas 1 jam. Suhu yang pada mulanya 38.5-39.0 tadi.. turun kepada 36.8.. syukur sangat.

Baru lah mama boleh rehat sekejap.

Nak pi lelap sekejap sementara tunggu lagi 1 jam lagi nak monitor suhu.

Nutriferon tengah sale.
Sape nak boleh pm Mira k.

Mira Hamzah
019-282 1775  
🍎Fathonah Empire🍎  
●Enliven●Inspiring●Fathonah●

Kebaikan Vitamin C

Vitamin C di awal hari..

Bila bangun pagi-pagi Mira suka ambik Vit C dan Alfalfa. Untuk imun tubuh.

Mira suka Vit C ni sebab dia ada sistem Sustain Released. Setiap satu jam, 100 mg akan dilepaskan ke dalam darah. Jadi takdelah Vit C yang kita makan tu membazir.. :D

Kita mak-mak ni kene jaga badan luar dan dalaman. Senang nak besarkan anak-anak.., nak buat kerja rumah tak letih dan jaga kecantikan kulit jugak..hihi..

Kalau nak Vit C ni.. contact Mira ye..

Mira Hamzah
019-282 1775

6 TIPS KAWAL ANAK MAKAN JAJAN

Ramai kanak-kanak hingga remaja masa kini telah dibiasakan dengan makanan dan snek kurang sihat seperti gula-gula, sosej, daging burger, kentang putar, dan sebagainya. 






Lebih teruk lagi bila anak-anak kita membeli di kantin sekolah.
Sebagai ibu bapa prihatin, cuba kaedah mudah ini untuk ajari anak-anak mengawal selera terhadap makanan kurang sihat.
 Ibu bapa sebagai contoh terbaik.
Selalu amalkan pemakanan sihat semasa makan bersama keluarga.
Cuba untuk tidak makan makanan kurang sihat di hadapan anak-anak kita, atau sehingga boleh ke pengetahuan anak-anak.






 Bercerita tentang kebaikan buah-buahan dan sayur-sayuran dengan cara yang lebih menyeronokkan. Anak-anak akan teruja mencuba menu sayur dan buah tersebut.
Contoh: ceritakan berkenaan organ perut yang sangat rindukan sayur sehingga si perut selalu muram. Akibatnya usus turut sama muram (menyebabkan sembelit).
 Membuat gubahan sayur, buah dan makanan berkhasiat dalam pinggan anak-anak anda..





 Beli buku-buku kebaikan sayur-sayuran dan makanan berkhasiat dan ajak anak-anak anda berkongsi pendapat mereka tentang kebaikan makanan tersebut.
Berikan tepukan atau komen yang memberangsangkan jiwa anak-anak apabila mereka menyertai aktiviti ini.
Mengambil peluang menghadiri sesi perjumpaan dengan guru sekolah seperti mesyuarat PIBG sekolah.. dan menyarankan dengan tegas bahawa makanan jajan tidak seharusnya dijual di kantin sekolah.




Pasti mereka akan teruja memiliki token tersebut.


Gunakan token tersebut untuk hadiahkan mereka perkara yang disukai mereka.



FATHONAH EMPIRE
MIRA HAMZAH
019-282 1775

TIPS RANCANG KEWANGAN KELUARGA

Tips merancang kewangan keluarga👨‍👩‍👧‍👦

🐳Bahagi plan kewangan short term (bulanan), medium term (tahunan) dan long term (jangka masa panjang i.e. 20 yr)

🐳 KETEPIKAN portion pendidikan anak-anak

Bagi yang ada anak lah. Yabg belum ada anak pun boleh simpan, nanti ada anak senang. Menyimpan sewaktu duit masih ada.

🐳Buat Small Bisnes
Ini untuk orang beegaji terutamanya. Plan untuk buat small bisness supaya ada side income untuk kegunaan medium term atau long term

🐳 Listkan barang keperluan vs Barang kehendak

Dengan cara ini kita boleh target untuk dptkan dana untuk capai target kita.

🐳Lebihkan sedeqah dan simpanan berbanding belanja.

Rasulullah s.a.w. sangat menggalakkan kita bersedeqah dan membuat simpanan. Perancangan yang bagus dalam simpanan sedeqah boleh menjana dana dunia dan akhirat.

🐳 Elakkan H.U.T.A.N.G🚫

Elakkan berhutang terutamanya apabila hendak beli 'barang kehendak'.

Cuba sjmpan berdikit-dikit untuk dapatkan apa yang diingini.

🐳 Laburkan

Jika berani, laburkan ke dalam unit trust yang sangat dipercayai dan sah dari segi perundangan. Buat research betul-betul dulu sebelum buat pelaburan. Taknak lah duit yang disimpan terlebur..

(dipetik dari sumber, disunting)

FathonahEmpire
Mira Hamzah
019-282 1775

VITALEA FOR FREE

SILA BACA DARI MULA SAMPAI HABIS..

Kalau diberi peluang untuk infak vitamin Shaklee, Mira nak sangat berikan kpd semua orang dewasa dalam dunia ni..VITALEA.

Vitalea memang sangat bagus sebab fungsinya melengkapkan nutrisi tubuh. Kalau ada kelompongan nutrisi, VITALEA lah yang akan melengkapkan lompong-lompong tersebut, dan menyihatkan sel-sel badan. Sel2 badan akan terharu, teruja menerima zat yang paling menyihatkan mereka.

Bila sel sihat, badan akan jadi lebih bertenaga, dan banyak fungsi makanan harian kita lebih mudah diserap. Organ2 tubuh juga kembali sihat.

Tak semua makanan yang kita makan banyak khasiatnya. Kadang2 khasiat tu hilang sebaik sahaja kita masak. Penggunaan api yang kuat juga boleh merubah zat makanan kepada sesuatu yang lebih mudarat.

Contoh, jom kita fikir..makanan bakar atau griiling /broilling lebih baik daripada goreng. Betulkan ?? Memang betul.. memang lebih baik. Tapi hanya dalam konteks rasa (the rich taste) sahaja, bukan dalam konteks nutrien. Tanpa kita sedar, kita mengumpul polycyclic aromatic hydrocarbon (PAH's) (salah satu penyebab kanser) dalam makanan itu !! Kan mudarat tu namanya..haha..

Lagi satu contoh, kebanyakan sayur-sayuran mempunyai Vitamin C, potassium, zat besi. Tetapi hampir kesemua nutrien hilang apabila dimasak secara tumis atau rebusan. Yang tinggal hanyalah serat.

Vitamin B-Complex pula sangat sensitif terhadap suhu. Makanan yang mempunyai vitamin B-Complex pula seperti telur, ikan, sayur sawi dan bayam, bijirin dan kekacang. Namun sekiranya dimasak pada suhu 60˚C, semua vitamin tersebut akan rosak. Yang tiggal hanyalah serat.

Jadi, maknanya kita mengharapkan vitamin B-Complex dalam sarapan roti telur, sebenarnya kita hanya mendapat faedah serat semata-mata (kalau ibu2 yang rajin buatkan sarapan roti telur, scramble egg..hehee)

Back to the topic..

Jadi, sebenarnya kebanyakan kita ni lompong-nutrisi. Bila lompong, bagaimana sel nak dapatkan zatnya. Macamana kita boleh harapkan sel2 badan kita bekerja secara cemerlang sepertimana kita ditempat kerja /dirumah? Nampak tak.. kita sebenarnya memaksa sel2 badan bekerja dalam keadaan dia tidak sihat.

Bukankan itu menzalimi diri sendiri namanya tu... 😔😔😔

So.. panjang dah karangan ni. Maaf, Mira memang suka imaginasi tentang sel-sel dan organ2 badan. Sebab mereka dalam tubuh kita bekerja tanpa henti sejak kita menjadi zigot. Mira belum cerita lagi tentang bagaimana nutrisi semulajadi beri impak hebat kepada sel, sedangkan sel2 badan menangis sakit kerana terpaksa ambil nutrisi sintetik.

Moga sharing ni bermanfaat untuk kebaikan kita bersama.

Ini peringatan untuk saya jugak. Saya cuba mencari peluang untuk lebih sihat.. in shaa Allah. 😓😓

Andai sesiapa yang terasa.. Saya mohon maaf dan menyusun 10 jari tangan + 10 jari kaki dan set2 jari anak2 saya jugak kpd reader, demi minta maaf.. 😓😓

#VITALEA
#tsunamishaklee #pts2
#IamAWahm #FathonahEmpire
#amazing10 #Shakleeeffect

Makanan ringan / jajan / makanan segera.

Makanan ringan / jajan / makanan segera.
................................................................

Status malam ni agak beremosi sedih sbb terdengar kat radio kat kereta tadi.. anak2 dan jajan sudah sebati.. sehingga anak2 dikategorikan kepada dua..

Badan gemuk - kanak2 obes
Badan kurus - kanak2 craving gula.

Saya memang control anak2 makan jajan. Sebab diluar rumah mereka makan tanpa pengetahuan saya, saya tak boleh control. Mereka makan dengan sedara mara.. dengan kawan2.. Bila saya tegur.. saya dikatakan kolot. Control sangat anak2.. nanti kat luar mereka berpaling tadah..makan juga. 😓😓

Saya ni.. terpaksa mohon rayu pada anak2 bila setiap kali diorang bawak balik jajan dan mintak untuk makan. Mujur diorang mintak izin nak makan, jadi saya larang dengan bercerita dahulu tentang hati, tentang perut, tentang buah pinggang.. yang sakit derita terpaksa menapis jajan yang sukar dihadam dan banyak toksinnya. Kalau dah biasa2 mak declined.. adakah esok2 ni diorang masih mintak izin mak nak makan jajan? Atau Diorang makan jajan senyap2 ?. Masya ALLAH.

Harini kakak tunjuk... semalam sekali lagi dapat jajan dari sekolah..kawannya hadiahkan.. subhanallah.. terima kasih sebab kawannya selalu ingtkan dia. Tapi mama terpaksa say no. Dengan sedih wajahnya.. terpaksa dia buang jajan tu dalam tong sampah. Mama pujuk.. papa pun pujuk.. kesian hatinya sedih lagi sekali.

Saya merayu dengan rendah hati pada friendlist dan yg bukan friendlist saya.. tolong jangan bagi anak2 saya jajan..tolonglah.. Sebab jajan tak elok untuk kesihatan anak-anak kita.. banyak gula, pewarna, pengawet, garam kimia, perasa tiruan, campuran pelbagai bahan kimia edible yang lain.. yang kita tak pernah ambil tahu pun kesannya pada anak2 kita.

Kandungan2 ni bukan sahaja tiada nutrien penting untuk anak2 kita.. bahkan memang ianya jadi 'pembunuh' nutrien sedia ada dalam badan anak.

Semua tu boleh beri kesan pada physical activities anak2..dan menurunkan immunity badan. Ini boleh menyebabkan anak2 mudah dapat penyakit.

Ibu2..ayah2..kawan2 yg saya sgt hormati.. saya mohon pertolongan.. Bila nampak anak2 saya makan jajan.. tolonglah untuk tolong saya jadi mata2 saya.. tolonglah nasihat kan mereka yang mereka tak sepatutnya makan jajan. Mama dah pesan, papa dah larang.. jangan dibiarkan mereka hanyut leka makan jajan.

Tm ksh pada yg membaca. Sama2 kita jaga pemakanan anak2 kita supaya makan lebih sihat.. dan bebas jajan.

In shaa Allah..

Ameen..

#JAJANjunkfood #processedfood #instantfood
#isnogoodtoourchildren
#keepthemhealthy #keepthemsmile

Thursday, 24 November 2016

PRODUK SHALLEE PALING FAVOURITE <3

Well.. ade yg tanya Mira product Shaklee paling feveret ape?

Heheh.. nak jawab panjang jela nih.

Kalau nak feveret.. macam semua aje feveret.. hahah.. tamak toii..

Set skin flawless, set detoks, set imun, set kanak-kanak, set cergas, set berpantang, set kolestrol, set dalaman wanita.. set kuwusss, set cleaning rumah.

Ape laie..ha.. banyak kan..

Tapi kalau suh pilih jugak.. Mira paling feveret:

Vitamin C
Alfalfa
Vitalea
Ostematrix
B-Complex
Nutriferon
Herbal Blend cream

Hahah... banyak jugak ye..

Semua set ni ada kegunaannya..

Macam yg dalam gambo ni.. bukan semua makan serentak satu masa.. ade jadual pengambilannya. Setiap tujuan, pengambilannya berbeza.. so kalau nak makan Shaklee ni, nak tak nak bagitahu kat SID Shaklee apa tujuan nak makan Shaklee nih.

Contoh.. si polan-sipolan pm Mira bagitahu nak makan Alfalfa & Letchitin.
So Mira akan tanya dulu apa tujuan nak ambik.. setakat ni apa penyakit yang dihidapi 👀👂

Semua Mira akan consult. Bukan nak busy body tau. Sebab ni pasal kesihatan orang. So, kene betul2 consult dengan ilmu. Bukan setakat jual aje. In shaa Allah.. Mira nak setiap customer yang deal dengan Mira dapat hasil yang diorang nak. Dan nak pastikan jugak tak tersalah bagi produk. Sesetengah individu yg ade penyakit tertentu tak digalakkan makan produk tertentu.

So... bukan main petik aje produk ape dan jual.. Mira akan tanya tujuan pengambilan, consult betul-betul (kalau Mira tak pasti, Mira akan tanya pakar nutrisi dan pakar perubatan), follow up progress kesihatan dan walaaa.. that's it.. hehe.

So ade sape2 perlukan khidmat nasihat.. in shaa ALLAH Mira bantu.

Kesihatan tubuh adalah tanggungjawab kita.

Mulakan kesihatan dengan pemakanan yang baik.

Mencegah lebih baik dari merawat

Cheers.... 🌷😊🌷

Mira Hamzah
019-282 1775  
🍎Fathonah Empire🍎  
●Enliven●Inspiring●Fathonah●

Friday, 18 November 2016

Masa Bagi Seorang WAHM

Dah tengah bulan Nov.2016 skang kan..dah nak hujung tahun😃. Next year dah 2017.. anak 2 orang dah sekolah. 2 anak lagi dah jadi geng berlari, memanjat dan terbang ala supeeboyz😩😩

Dah hampir genap setahun menjadi suri rumah. Lain beno rasa jadi career woman dulu, dan WAHM sekarang.

Pernah dulu awal2 jadi WAHM.. mula2 memang best, syioookk aje perasaan. Dok 2 bulan lebih rasa macam nak giler 😲😲👺👻. Culture shock everything kena handle sendiri. Kemas rumah, jaga anak, masak.. semua kalut2.. tup2 dah petang.. masak dinner pulak. Kemas rumah berulang kali.. tensed. Hasben balik penat.. so, nak cerita macam2 tak boleh.. rasa macam cakap sensorang. Last2 tak cerita.. sebab kesian hasben yang balik kerja penat. Cakap la dengan anak2. Rasa lain sangat.. Mira kene demam campak plak tu.. badan sakit2 pun still kene bertahan dengan sakit, pening, rimas.. tapi still kene jugak jalankan tanggungjawab. Kalau dulu boleh time off, MC kan diri, hantar anak kat bbsitter dan boleh lah kita rehat. Nak deting ngan hasben and me-time anytime pun boleh.. moment dulu2..

But now.. Duduk rumah ada KPI setiap hari.. dengan anak2 yang tantrum, menangis, buat semak, cerewet makan, menjerit dan marah-marah.

Tapi lepas tu dok kemas-kemas rumah jumpa satu buku tulis.. kat dalam buku tu Mira ade tulis.. "renew your intention" dan "Back to Allah". So Mira fikir. Mira nak berhenti keje nak besarkan anak-anak dengan cara yang terbaik. Apa gunanya kalau dugaan yang sedikit ni pun dah tak sabar.

Disebabkan jumpa buku nota tu.. rasa hilang semua tensed. Satu pelangi baru hadir dalam hidup.

Baca blog2 suri rumah.. oohh rupanya bukan mudah menjadi suri rumah. Masa kita adalah "tiada masa untuk kita, bila kita terlalu mengharapkan masa untuk diri kita".

Penghargaan diri kita adalah "tiada penghargaan untuk diri kita bila kita mengharapkan penghargaan atas semua susah payah kita"

Masa lapang diri kita ialah "tiada masa lapang bila kita sangat mengharapkan masa lapang yang kita nak untuk diri kita"

Bukan bermakna kita tak deserve semua tu.. tapi kadang2 tu.. berhenti lah untuk terus berharap semua tu.. yg penting apa niat kita yang asal-asal nya waktu decide nak berhenti kerja. "A piece of qalbu in you, so you must renew..and always renew your intention. Back to Allah"

Bila saya marah.. atau start nak jadi hijau😝 quotes itu yang akan selalu saya ingat + istifar.

Setiap orang ada moment yang paling buatkan kita rasa bermakna sangat, mungkin rasa best sangat, rasa sedih, rasa bermakna, rasa bersemangat, macam-macam rasa...sesedap rasa..eheee😁

Ok panjang dah karangan..

Apa moment korang pulak?

#FathonahEmpire
#tsunamishaklee #liveamazing #amazing10 #pts2 #IamAWahm

Thursday, 17 November 2016

"Bro.. tolong aku.. tolong aku.."

Man:bro, tolong aku.... ko tahukan aku buat pakej backpacker..
aku: ha, nape?
Man: tolong aku camner nak simpan list nama client aku... dah beratus nii....

Mmm teringat 2 bulan lepas kawan  minta tolong untuk menyenangkan kerja dia...
Dalam 2 minggu ni jugak ler, kawn aku yang sorg ni terkial kial naksetlekan problem dia ngan bisnes partner dia... gaduh dah.... puncanya .....

Aku bukan nak cerita pasal diorg gaduh tapi.. macam mana kawan aku nie setlekan problem dia...

Cuba korg bygkan, berpuluh Client masuk duit kat akaun dia beribu ringgit tiap hari.. dia tak der sistem yang mudah untuk simpan data dan mudahkan kita dapatkan data......

Bagi mudahkan kerja dia, aku wat sistem guna excel yg sedia ada.. yg mana Data-data client yang   dia ada dimasukkan dalam excel .. at least mudahkan dia nak cari data yang dia nak... (byknye mudah)

Tub tub masalah timbul, pakej yg kawan dia wat ada masalah... bincang-bincang.... final decision diorg break up...  haaaa ini macam ler masalah yg peningkan kepala timbul...

Banyak pakej kena cancel, bila cancel, duit kena pulang, client asak 24 jam.... uitt banyak tu nak kena pulang balik.. Bila minta data dari partner, tak ada lahh... tak bawa lahh, tertinggal lah.... macam mana nak setle...... ex partner plak kat FB ... kalo client tanya...balik balik ayatnya” Tanya man... Tanya man’ ‘ kata man yang setle.. memang ler man akan setle tapi bukan semua.... duit dah pulang separuh kat engko... data client yang man ada semua dah bagi... free free je dapat data prospek client.... tolong take action  ler... man dah takder pape dah ngan ko...

Kawan aku memang kental.... ada sistem kerja , data boleh dikatakan 99% tepat, jujur, tak dernye nak amik duit org.. halal haram dia tahu ( ex aliran agama tuuu) , janji ditepati, walaupun kekadang naik hantu gak...

Dia boleh setle sebab ada semua data tu... bila kita ADA SISTEM DARI AWAL.. segala problem bole kita setle..

Kita nak berniaga nie kena jujur, sekali ko buat taik...mmm selamanya ler org ingat..

Kita meniaga nie kena simpan data.. senang nak wat analisis, nak tengok track rekod ker, senang nak setle masalah ker.... macam macam bleh

Aku tak cerita semuanya....

Salute u BRO. ‘AD backpacker’

Hasil nukilan: Nor Azhar Othman

Tuesday, 15 November 2016

Berjalan-jalan bersama parasit dalam badan..

Parasit adalah organisma yang masuk ke dalam tubuh kita, hidup dengan memakan nutrien kita, dan meninggalkan toksin pula kepada kita!

Kalau rasa-rasa:

Selalu mood swing
Kelesuan
Rasa malas2 aje..
Membuang, tapi perut masih tak selesa
Selalu buang angin, tapi still rasa kembung perut
Sembelit
Eye floaters
Jerawat kat muka / leher / badan
Gatal-gatal telinga
Rasa rengsa celah dubur
Craving makanan manis
Diet yo-yo (sekejap kurus, sekejap berat naik smula)

Tu semua memang ada simptom KECACINGAN.

Eh, orang tua pun ade cacing ke?

Ye.. memang ade.. bukan budak2 aje ade cacing ye..kalau dah penuh sangat cacinh nye.. memang tak elok untuk diri kita.

Bayangkan...

Solat.. kita bawak sekali cacing..
Makan.. kita bawak sekali cacing..
Pegi dating.. dating sekali dengan jemaah cacing
Bersama isteri /suami.. sekali dengan cacing2
Mengandung baby.. kandung sekali dengan cacing..

Eh, tak nak lah.. geli ade, risau ade..

So jom.. kita bersihkan kolon kita, bebas cacing.

Nak tau cemana.. jom pm Mira..

In sha Allah Mira & Team Detoks akan guide uols..

Sayangi diri kita!
Beranikan diri untuk detoks!

SID anda..
Mira Hamzah
019-282 1775

Monday, 14 November 2016

Usus tersumbat pada kanak-kanak boleh menyebabkan maut.

Jarang antara kita yang suka ambil tahu pasal kesihatan kolon atau usus. Yang selalu kita dengar, orang jawab...ya, saya tahu pasal usus..usus kita panjang sangat boleh mencapai sehingga 8 meter panjang bagi orang dewasa, dan kurang panjang bagi kanak-kanak.

Anak-anak adalah amanah kita. Allah beri kita rezeki untuk kita suapkan makanan yang sihat kepada anak-anak. Apabila makanan yang dimakan oleh kita atau anak kita sukar dihadam oleh perut, akan berlaku beberapa masalah usus dikemudian hari. Ini kerana makanan termendak di dinding usus dan lama-kelamaan usus akan tersumbat.

Intestinal Obstruction / Usus yang tersekat tersumbat

Makanan yang telah dikunyah, akan dihadam oleh perut dalam sistem penghadaman dan akan melalui saluran usus sepanjang 25 kaki atau 8 meter. Walau bagaiaman pun sekiranya perut tidak dapat menghadam secara lengkap, makanan tersebut akan terbawa kepada usus kecil. Usus kecil tidak boleh menyerap makanan yang tidak dihadam kerana dinding usus sangat halus. Oleh itu usus biasanya akan membuat penghadaman itu. Sekiranya makanan itu masih tidak boleh dihadam, maka makanan tadi akan melekat di dinding usus dan menjadi rumah untuk parasit-parasit seperti cacing. Lama -kelamaan usus akan tersumbat dan menjadi penyakit Intestinal Obstruction.

Masalah kolon atau usus tersumbat bleh menjadi sangat serius. Selalunya bahagian yang tersumbat adalah di bahagian tengah-tengah antara usus kecil dan usus besar. Symptom yang dihadapi oleh pesakit ini adalah seperti berikut:

1) perut kembung yang teruk
2) sakit bahagian abdomen
3) nausea
4) muntah-muntah
5) sembelit
6) cirit-birit
7) kekejangan abdomen yang teruk

Usus yang separa tersumbat akan menyebabkan cecair keluar dan berlakulah ciri-birit. Jika kawasan yang tersumbat itu menghalang laluan sepenuhnya, maka akan berlaku kekembungan dan sembelit.

PUNCA USUS TERSUMBAT

Banyak punca yang boleh menyebabkan usus kita tersumbat. Antaranya adalah:

1) Strangulated hernia
Ini berlaku apabila ada lekukan yang terkeluar (protruding) menusuk di celah-celah dinding abdomen.

2) Kebengkakan (Inflammatory)
Contoh Crohn's Disease yang menyebabkan luka pada tissue usus dan membengkak, sehingga membuatkan usus tersumbat.

3) Perlekatan (adhesion)
Luka atau kesan tisu yang mengeras dan melekat ke tisu usus bahagian yang lain sehingga laluan tersumbat.

4) Kanser / tumor
Ada tumor yang tumbuh dan membesar atau sel-sel kanser membiak dengan cepat, sehingga menutup laluan usus.

5) Kekembungan (gassy tummy)
Kadang-kadang perut terasa kembung akibat penyakit Parkinson.

6) Gallstone
Keadaan dimana usus tertekan / terhimpit sehingga menyekat laluan.

7)volvurus
Usus yang tersimpul dan terbelit sehingga laluan sempit dan tersumbat.

8) Interssusception
Apabila ada usus lain yang menghimpit perenggan usus yang lain sehingga terjadi 'sandwich' boleh membuat laluan tersekat.

9) Termakan onjek asing..sehingga tidak boleh dihadam dan terbawa ke usus (kes ini sangat rare).

10) Paralytic ileus
Keadaan dimana selepas pembedahan abdomen, usus tiba-tiba kejang atau mengkontraksi sehingga menyebabkan laluan pada saluran usus.

KESAN USUS YANG TERSUMBAT KEPADA KESIHATAN

1) Sekiranya berlaku kepada bayi, makanan mungkin tak dapat disalurkan ke usus. Strangulation atau darah kurang mengalir ke kawasan usus itu. Ini boleh menyebabkan pembengkakan dan pendarahan berlaku. Apabila terjadi begini, darah tidak dapat sampai kerana ter'bocor'. Ini yang kita selalu dengar kes 'Usus bocor'.

2) Sekiranya berlaku kepada kanak-kanak di bawah 2 tahun, mereka sukar untuk memberitahu orang dewasa tentang kesakitan yang mereka alami. Ibu bapa atau penjaga perlu sentiasa peka perubahan anak tersebut:

- Bengkak di bahagian abdomen
- Anak sering menunjukan rasa sakit dan menarik lututnya rapat ke dadanya
- Pening
- Mengaduh sakit
- Berak berdarah (atau terdapat jelly hitam pada najis)
- menangis dengan kuat
- muntah sehingga keluar kuning kehijauan
- lemah.

RAWATAN

Selalunya pihak doktor akan bertanya beberapa soalan tentang makanan yang kita makan, aktiviti yang kita lakukan, ubat yang kita pernah makan, pembedahan yang pernah kita jalani.

Selain itu, doktor akan menggunakan stetoskop untuk mendengar pergerakan usus. Sekiranya bunyi seperti tersumbat, dotor akan membuat X-Ray. Sekiranya didapati ada pembengkakan, doktor akan membuat colonoscopy.

Jika terdapat gejala-gejala kesakitan di atas, hendaklah terus mendapatkan rawatan kecemasan di hospital berhampiran.

Kelewatan dalam mendapatkan rawatan boleh menyebabkan kerosakan parah usus atau maut.

Untuk maklumat lanjut, boleh hubungi atau Whatsapp Mira untuk produk Shaklee yang berkesan, membantu mengatasi masalah usus tersumbat.

Mira Hamzah
019-282 1775
Email: normi.nhm@gmail.com

Founder of
Fathonah Empire
~Enliven~Inspiring~Fathonah~

Ilmu Kesihatan & Produk

Waktu mula-mula join Shaklee Mira tahu Shaklee sikit-sikit (sebab buat research dulu sebelum beli). Bila dah makan, nampak keberkesanan produk. So Mira cari lagi info pasal ingredients produk-produk Shaklee yang lain. Tapi waktu tu cari ilmu through blog-blog orang aje. Setiap term yang tak faham.. Mira bukak google ..banyaknya dari CDC.gov, NaturalHerbs, webMD, MayoClinic, kellymom, dr.Oz dan banyak lagi.

Bila dah suka sangat nak share kebaikan produk.. Mira pegi kelas nutrisi. Itu lah kelas pertama yang Mira pegi. Hehe. Waktu ni, bila pensyarah tu kupas satu-satu tahu kebaikan setiap produk Shaklee secara mendalam, rasa WoW! sangat. Kemudian Mira attend kelas-kelas lain. Antaranya kelas kesuburan lelaki dan wanita.

Jadi WAHM ni memang susah nk keluar sangat untuk ke kelas-kelas. Jadi upline buat kelas dalam group whatsapp. Alhamdulillah dari situ banyak ilmu yang group members dapat. Discussion membuka minda untuk berfikir pasal penyakit, symptom penyakit, healing crisis dan banyak lagi.

Coaching dari upline dan neni membuka hati untuk berbisnes dan share dengan orang lain tentang kebagusan produk. Bila dapat tolong orang lain lebih sihat dari sebelumnya.. syukur sangat..thanks Allah!

Selain tu jugak, Mira tengok you tube Shaklee. Dari sini nampak perbezaan antara produk sintetik dan produk semulajadi. Macamana produk semulajadi membantu sel-sel darah mengangkut nutrien dari produk ke organ dan sel yang diperlukan. Sebaliknya produk sintetik mengeras dalam perut, dan ambik masa yang lama untuk dissolve.. dan tak semua elemen produk sintentik tu diangkut ke dalam salur darah. Tapi terpaksa dibuang ke perkumuhan.

Selain tu perbincangan dengan ayah tentang pelbagai penyakit yang dia dan mama hidapi. Ayah mira memang suka membaca berbincang dengan kawan doktor dan kaji berkenaan penyakit dan ubat (drugs & steroid base) dan kesannya pada tubuh untuk jangka masa panjang.

Hmm..banyak lagi yang Mira nak belajar. Yang penting kene sabar selalu. Share apa yang kita belajar dengan orang lain. In shaa Allah apa yang kita belajar Allah berkati.. cheers 🌹??🌹

#tsunamishaklee #pts2 #Shakleeamazing #amazing10 #theshakleedifference #IamAWahm #FathonahEmpire #pengedarshaklee

Sunday, 13 November 2016

Dr.Forrest C.Shaklee

Dalam banyak2 inventor supplement ni, Mira sangat suka tentang Dr. Shaklee.. (ofkos.. sbb Mira penjual Shaklee kan). Hehe..

Bukan sebab jual Shaklee aje... Mira suka dia sebab Dr. Shaklee ni, dia sayang environment sama macam Mira cintakan environment, ewah..kihkuh.

Satu lagi.. Dr. Shaklee ni sebab dia berkerjaya sebagai Chiropractor. Mira pun sebab prolapse dics ni, maka tersuka kat org yang tere bab tulang-temulang, sendi-menyendi nih..

Antara kualiti Dr.Shaklee:

1. Waktu dia lahir, dia sakit TB. Tak boleh gerak.. tapi dia tetap hidup dengan berbakti kepada manusia dan alam.

2. Sebab chiropractor lah dia jelajah jual formula supplement dia, dan dia buat multivitain yang pertama yang feveret Mira sangat tuh iaitu Vitalea.

3. Dia ni sayang environment.. sama la macam Mira..ihik..

4. Kagum dengan dia sebab dia cipta pencuci serba guna.. Basic-H dengan menginspirasi dan mengkagumi alam semulajadi. Non-toxic dan mudah terurai secara semulajadi (biodegradable).

Nama panjang dia.. Dr. Forrest C. Shaklee. Nama pendek, Dr. Shaklee.. kawan-kawan rapat dia plak panggil dia 'Shak'.

Tak kenal maka tak cinta..

Dr. Shaklee ni, dulu waktu dia dilahirkan, dia ada TB.. atau tuberculosis. Semua doktor yang rawat dan singgah mai 'muyi' Dr.Shaklee kat rumah dia, semua komen Dr. Shaklee.memang hidup tak lama. Paling kuat dia leh hidup pun, bila masuk era kanak-kanak.. lepas tu akan mati dengan tragis. Mak ayah mana tak sedih kann.. Maka...mak ayah dia bagi dia buat apa yang dia nak, disamping mak ayah dia sediakan.yang terbaik untuk dia - persekitaran rumah yang bersih, makanan berkhasiat dan udara yang bersih. So depa dok kat area pedalaman tu.. dapat lah Dr.Shaklee ni explore kat hutan menikmati segala alam semulajadi.

Piel Dr.Shaklee ni, dia suka belajar, apa yang dia nampak.. pastu dia akan menulis apa yang dia belajar. Buat buku dan sharing pada semua.

Antara quotes Dr.Shaklee:

"Minda ni macam kereta sorong. Ko sorong pi mana pun dia ikut aje. So, pastikan ko sedar, pandai pilih sape2 yang nak push minda ko, ke arah yang ko nak"

"Berhati-hati dengan pemikiran negatif, ia akan merosakkan keseimbangan badan"

Byk lagi.. nk tau lebih jom gugel atau masuk blog mira: amanahbuatku.blogspot.com..

Best kan Dr.Shaklee ni. Seorang yang betul2 berintegriti dalam memformula supplement, bisnes dan membina empayarnya.

Bayangkan.. Dr.Shaklee dilahirkan tak boleh bergerak, ramai yang jangka dia mati awal. Zaman kanak-kanak nya tak macam orang lain yang bebas berjalan, berlari. Tapi dia duduk, belajar menikmati alam, dan bantu orang yang sakit.

Dia tolong orang dengan ikhlas. Meninggal pada usia lebih 90 tahun.. dan berjasa banyak.. sampai kini.

P/s: Mira takkan sebarangan pilih supplement, kecuali supplement tu Mira yakin selamat & berkesan, semulajadi.

Ok. Meh contact Mira kalo nk beli vitamin shekli nih..

Mira Hamzah
019-282 1775
🍎Fathonah Empire🍎  
●Enliven●Inspiring●Fathonah●

#Amazing10 #pts2 #Shakleeamazing
#FathonahEmpire #IamAWahm #ShakleeKlang #ShakleeBukitTinggi #ShakleeSijangkanliveamazing #tsunamishaklee

Kebaikan Anggur Muscadine

Anggur Muscadine

Nama saintifiknya adalah Vitis Rotundifolia. Tidak seperti anggur yang lain yang tumbuh di tempat yang sejuk, anggur Muscadine tumbuh di tempat yang panas dan lembap.

Anggur Muscadine juga mendapat gelaran sebagai Super Grapes disebabkan saiznya yang boleh membesar sehingga menyamai saiz sebiji bola golf.

Perbezaan Anggur Muscadine

Anggur ini berbeza struktur kulitnya berbanding anggur biasa. Kulit anggur muscadine keras dan tebal.

Uniknya anggur Muscadine ini, ianya satu-satunya anggur yang tidak perlu disiram air dan disembur racun serangga kerana ianya mampu menahan suhu panas serta berupaya melindungi dirinya dari serangan bakteria dan fungus.

Selain itu, anggur muscadine juga mempunyai lebih satu kromosom berbanding anggur biasa iaitu 20 kromosom. Bilangan kromosom yang lebih berbanding anggur biasa iaitu 19  kromosom menjadikan anggur muscadine lebih tahan lasak dan apabila diserang burung atau serangga, ia mampu untuk merawat dirinya sendiri.

Kandungan ORAC Anggur Muscadine

Kandungan ORAC (Oxygen Radical Absorbing Capacity) berfungsi membantu menentukan tahap antioksidandi dalam sesuatu bahan tersebut.

Anggur muscadine mempunyai kandungan ORAC (Oxygen Radical Absorbing Capacity) yang tertinggi. Ini berdasarkan kajian yang dilakukan oleh Brunswick Biomedical Labotories of Wareham, Massachusetts pada tahun 2003.  Dan perbezaan itu dilihat berdasarkan kajian mereka yang lain.

OPC dan Ellagic Acid dalam Anggur Muscadine

OPC atau lebih dikenali sebagai Oligomeric Proanthocyanidins merupakan sejenis antioksidan yang dikatakan mempunyai kuasa antioksida yang lebih kuat berbanding vitamin C dan vitamin E.

Anggur muscadine kaya dengan OPC dan satu-satunya anggur yang mengandungi Ellagic Acid yang bersifat anti kanser dan anti radang.

Kebaikan Sebiji Anggur Muscadine

Anggur muscadine secara keseluruhannya mempunyai kebaikan pada setiap satunya.

Di dalam kulit anggur muscadine mengandungi antioksidan dan fitonutrien yang tinggi. Manakala di dalam bijinya pula terkandungresveratrol yang tinggi dan akhir sekali nutrien yang sangat bermanfaat terkandung di dalam isi anggur muscadine.

Secara ringkasnya, anggur muscadine sangat unik bermula dari ciri, struktur dan juga kandungannya berbeza dengan anggur biasa yang lain.

Keistimewaannya juga menarik perhatian banyak pihak untuk menjadikannya antara bahan utama dalam ramuan mereka.

Wednesday, 9 November 2016

Herbal Blend cream ajaib

Best sangat krim ni.. Mira tak tipu. Semalam Mira lumur kat badan anak. Suhu badan masih lagi 37.5-37.6.. dedar. PCM langsung Mira tak bagi. Mira cuma bagi air Nutriferon.

Krim Herbal Blend ni, mira baca ada ekstrak daun sage yang mampu turunkan suhu badan. So Mira lumur, sambil baca doa. Supaya kekuasaan Allah menyembuhkan Aidil, tanpa PCM.

Alhamdulillah.. Mira lumur satu badan dia sambil urut dan doa.. sampai dia tertidur.

Lepas 15 minit saje ambik thermometer.. check.. suhu badan dah turun 36.9..

Alhamdulillah..  lepas 1 jam, Mira check lagi.. suhu dah turun 36.4. Baru mamanya ni boleh tidur.. lega sangat. Lepas 2 jam tido..terbangun, dan check suhu badan Aidil.. 36.0.. so Mira pakaikan dia baju dan seluar.

Risau jugak kalau pakaikan baju seluar balik, suhu badan naik balik.. lepas 2 jam lagi.. check suhu.. Alhamdulillah.. 36.2..

Syukur.

Ibu-ibu, ayah-ayah.. Jom kita usaha.. kurangkan penggunaan dadah.. tapi banyakkan penggunaan barang-barang berunsur semulajadi.. Kita usaha.. Allah tentukan kesembuhannya..

Amiin..

Sape2 nak krim ni, atau nak cuba set kanak-kanak.. boleh PM Mira ye.. In shaa Allah, Mira bantu mana yang boleh..

Herbal Blend Cream (HBC) ni mang best la..
Anak sulung Mira pening kepala semalam. So Mira cecepat letak HBC kat pelipis, kening.

Dia kata.. "Ma.. wangi kan krim ni. Rasa sejuk aje letak kat kepala"

Urut-urut pelipis dan kening dia.. sambil letak jugak HBC ni kat tapak kaki dia.. dok sat.. tidoq dah..

Sape nak HBC boleh PM Mira..
Eh, promosi Omega Guard masih ade lagi 2 hari aje tau..

#Shakleeeffect
#learnandshare

Mira Hamzah
019-2821775

Anak demam lagi..huiih..penat!

Ni anak Mira sorang lagi demam jangkit dengan abang dia la.. abang dia baru sihat 2 hari lepas.

Lagipun sekarang musim demam, batuk, selsema.

Mira cuma buat ni aje. No PCM. No diclo.

🐣 Nutriferon 5 times a day.
🐣 Mandi 3 kali
🐣Jerlum banyak-banyak kali
🐣 garlic porridge + 1/2 spoon of mealshakes
🐣 Sapu badan dengan Herbal Blend Cream yang sangat best dan aromaterapi.
🐣Doa..

Alhamdulillah.. dah turun suhu badan.

Jom korang.. mommy, daddy.. ibu ayah. Kita kurangkan drugs tapi kita ganti dengan bahan-bahan semulajadi yang ade kat dapur, dan boleh dapat kat Mira..eheh..

I mean Shaklee :D.

In shaa ALLAH.. pulih macam biasa.

#TheShakleeDifference
#tsunamishaklee

Your Trusted Shaklee AdMira HamzahHamzah
019-282 1775

Landmark Study

Kisah Landmark study Shaklee memang takkan habis kat #tsunamishaklee aje. Sebab.. orang yang makan Shaklee.. yang kenal Shaklee, yang rasa perubahan diri (the Shaklee effect) setelah makan Shaklee memang akan kagum dengan landmark study ni.

Landmark study ni, bukan sekadar nak cipta produk aje, tapi banyak test dah dibuat untuk pastikan pengambilan supplement shaklee ni berkesan untuk jangka masa panjang, tiada kesan sampingan...

Sebab Shaklee is natural product, non-gmo and 100% organic.

Mahal? Memang mahal sikit, tapi berbaloi sangat kalau nak dikira masuk hospital, drugs dan unnaturally products masuk dalam badan kita.

Makanan kita pun banyak dari unsur yang tak sihat.. sebab tu supplement yang kita ambil mesti membantu kita untuk singkir benda2 tak sihat yang kita makan tu dan beri kesan sampingan.. agak2 la..macamana badan kita ni. Sayur pun banyak pesticide dan gmo.. belum cerita ayam cucuk, telur, makanan lain lagi.

Kalau nak tahu lagi pasal landmark study ni, boleh tanya dengan Mira. Kot risau nanti Mira paksa beli Shaklee? Takde.. Mira takkan buat macam tu. Kalau just nak fahami landmark study ni dulu pun takpe. In shaa Allah Mira share.. demi kepentingan ummah.

Bak kate upline.. semakin ramai yang sihat, semakin banyak amalan dan ibadah yang ramai boleh buat.. semakin banyak pahala kita dapat.. in shaa Allah..ameen.

Senyum selalu..

SID and Shaklee Advisor
Mira Hamzah
019-282 1775

Landmark Supplement Study - Shaklee Natural Nutri…:

Nak kurus? Jom Mira ajar

Kalau sesape yang nak kurus. Nak tak nak mesti kena ambik Omega Guard ni.

Omega Guard ni pun termasuk dalam set kurus Shaklee tau.

Sebab.. asid lemak omega-3 ni memang sangat tulen hingga boleh bakar lemak yang dah 'membanglo' kat dalam badan. Paham tak membanglo tu..kihkuh.. banglow kan..mestilah besar. Nak buat ambik masa sikit berbanding rumah tak banglo.

Sama jugak macam lemak yang dah lama melekat kat organ kita. Susah kita nak buang. Tapi Omega Guard boleh hapuskan lemak-lemak tu.

Kalau nak result lagi best, pakat sama ambik Letchitin - fungsi untuk membakar lemak yang baru menempel.

Lepas tu makan pulak ESP atau ViViX.. memang terbaik lah. Kurus, kulit pulak cantik. Kesihatan jantung dan keseluruhan, dan tenaga pun semakin baik.

So.. jom grab cepat Omega Guard ni. Sebab tinggal beberapa jam aje lagi nak habis promonya. Esok dah harga biasa.

Ingat Omega Guard, ingat Mira tau.. hehe

Penasihat Shaklee Anda
Mira Hamzah
019-282 1775

#OmegaGuard #shakleeeffect #liveamazing #tsunamishaklee