Friday, 18 November 2016

Masa Bagi Seorang WAHM

Dah tengah bulan Nov.2016 skang kan..dah nak hujung tahun😃. Next year dah 2017.. anak 2 orang dah sekolah. 2 anak lagi dah jadi geng berlari, memanjat dan terbang ala supeeboyz😩😩

Dah hampir genap setahun menjadi suri rumah. Lain beno rasa jadi career woman dulu, dan WAHM sekarang.

Pernah dulu awal2 jadi WAHM.. mula2 memang best, syioookk aje perasaan. Dok 2 bulan lebih rasa macam nak giler 😲😲👺👻. Culture shock everything kena handle sendiri. Kemas rumah, jaga anak, masak.. semua kalut2.. tup2 dah petang.. masak dinner pulak. Kemas rumah berulang kali.. tensed. Hasben balik penat.. so, nak cerita macam2 tak boleh.. rasa macam cakap sensorang. Last2 tak cerita.. sebab kesian hasben yang balik kerja penat. Cakap la dengan anak2. Rasa lain sangat.. Mira kene demam campak plak tu.. badan sakit2 pun still kene bertahan dengan sakit, pening, rimas.. tapi still kene jugak jalankan tanggungjawab. Kalau dulu boleh time off, MC kan diri, hantar anak kat bbsitter dan boleh lah kita rehat. Nak deting ngan hasben and me-time anytime pun boleh.. moment dulu2..

But now.. Duduk rumah ada KPI setiap hari.. dengan anak2 yang tantrum, menangis, buat semak, cerewet makan, menjerit dan marah-marah.

Tapi lepas tu dok kemas-kemas rumah jumpa satu buku tulis.. kat dalam buku tu Mira ade tulis.. "renew your intention" dan "Back to Allah". So Mira fikir. Mira nak berhenti keje nak besarkan anak-anak dengan cara yang terbaik. Apa gunanya kalau dugaan yang sedikit ni pun dah tak sabar.

Disebabkan jumpa buku nota tu.. rasa hilang semua tensed. Satu pelangi baru hadir dalam hidup.

Baca blog2 suri rumah.. oohh rupanya bukan mudah menjadi suri rumah. Masa kita adalah "tiada masa untuk kita, bila kita terlalu mengharapkan masa untuk diri kita".

Penghargaan diri kita adalah "tiada penghargaan untuk diri kita bila kita mengharapkan penghargaan atas semua susah payah kita"

Masa lapang diri kita ialah "tiada masa lapang bila kita sangat mengharapkan masa lapang yang kita nak untuk diri kita"

Bukan bermakna kita tak deserve semua tu.. tapi kadang2 tu.. berhenti lah untuk terus berharap semua tu.. yg penting apa niat kita yang asal-asal nya waktu decide nak berhenti kerja. "A piece of qalbu in you, so you must renew..and always renew your intention. Back to Allah"

Bila saya marah.. atau start nak jadi hijau😝 quotes itu yang akan selalu saya ingat + istifar.

Setiap orang ada moment yang paling buatkan kita rasa bermakna sangat, mungkin rasa best sangat, rasa sedih, rasa bermakna, rasa bersemangat, macam-macam rasa...sesedap rasa..eheee😁

Ok panjang dah karangan..

Apa moment korang pulak?

#FathonahEmpire
#tsunamishaklee #liveamazing #amazing10 #pts2 #IamAWahm

No comments:

Post a Comment